Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls

Lēmums Nr. 43. Par profesijas nosaukuma saskaņošanu: "kokkopis" un "arborists"

15.02.2005.

LZA Terminoloģijas komisijas lēmums Nr. 43.
Pieņemts 15.02.2005.; prot. Nr. 1/1056.
Lēmuma pamats: Labklājības ministrijas vēstule.

 

Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija 2005. gada 15. februāra sēdē izskatīja kokkopības speciālista amata nosaukuma variantus un, pēc iepriekšējas plašākas šī jautājuma izskatīšanas LZA TK Bioloģijas terminoloģijas apakškomisijā, papildus uzklausot I. Bondares skaidrojumu, pieņēma šādu lēmumu:

apstiprināt par profesijas nosaukumu latvisko terminu kokkopis un par tā līdzvērtīgu sinonīmu – terminu arborists, ievērojot tā starptautisko izplatību.

LZA TK ieteic Latvijas Profesiju klasifikatorā ietvert abus terminus, kā prioritāro rakstot kokkopis. LZA TK uzskata, ka termina kokkopis lietošana starptautiski atzītos dokumentos neradīs pārpratumus, jo šādi dokumenti tiek rakstīti divās valodās – latviešu un angļu valodā.

 

Komentāri

1. Formu kokkopis balsta līdzīgu nosaukumu sistēma augkopībā un dzīvniekkopībā: puķkopība – puķkopis, rožkopība – rožkopis, linkopība – linkopis, augļkopība – augļkopis; aitkopība – aitkopis, cūkkopība – cūkkopis, lopkopība – lopkopis u. tml. Par kokkopi (arboristu) saucams kokkopības speciālists, kas strādā speciālās koku kolekcijās – dendrārijos jeb arborētumos – un pārzina koku un krūmu kolekcijas, sākot ar plānošanu un beidzot ar vainagu veidošanu.

2. Tā kā citās valstīs specialitātei, kurā strādājošie nodarbojas ar koku kopšanu, ir piecas specializācijas pakāpes (kategorijas), vēlams tās precizēt un latviešu valodā jau tagad katrai no tām dot savu nosaukumu.

3. Izglītota speciālista nosaukšanai nav izmantojams darinājums kokkopējs (jeb koku kopējs). Nosaukumi ar -kopējs attiecināmi uz vienkāršāko apkopšanas darbu veicējiem, kuri nav beiguši īpašas skolas.

 

LZA TK priekšsēdētāja V. Skujiņa
LZA TK Botānikas terminoloģijas apakškomisijas priekšsēdētājs A. Stalažs

Veidosim 21. gadsimta latviešu valodu visi kopā.

Iesaisties terminrades procesā – iesaki, komentē, balso!

Iesaistīties terminradē